PRP – Platelet Rich Plasma ile Cildinizi Yenileyin
PRP Nedir?
PRP, İngilizcede ‘Platelet Rich Plasma’ ifadesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşan, trombositten, pıhtı hücresinden zengin kanı tanımlar. Plazma, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan ve platelet adı verilen özel hücreler veya başka faktör ve proteinler içeren bir kan bileşenidir. Plazma ayrıca hücre büyümesini destekleyen çeşitli proteinler de içerir. Araştırmacılar, plazmayı kandan izole ederek ve konsantre ederek platelet hücreleri bakımından daha zengin bir plazma olan PRP adlı kan bileşenini elde etmiştir
İlaç yerine kişinin kendi kanının kullanıldığı PRP tedavisinde elde edilen bu bileşen, cilt ve saç köklerinin yenilenmesi ile birlikte, ağrı tedavisinden, ortopedik pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır.
Özellikle çevresel ve genetik faktörlerle birlikte yavaşlayan hücre yenilenmesinin önüne geçilir.
PRP cildi nasıl yeniler?
PRP hedef dokuya kan dolaşımı ile taşınabilecek olandan 2-4 kat daha fazla sayıda pıhtı hücresi verme amacı taşır. Pıhtı hücreleri büyüme faktörleri salgılayarak cildin tamir edilme sürecini başlatırlar ve böylece onarılma ve yenilenme süreci tetiklenmiş olur.
PRP’nin zarar görmüş dokulara enjekte edilmesi vücutta yeni, sağlıklı hücrelerin büyümesini teşvik eder.
Doku büyüme faktörleri, hazırlanan konsantre enjeksiyon maddesinde daha yoğun olduğu için, vücut dokularındaki iyileşme hızlanır.
PRP’nin hasarlı dokudaki iyileşmeyi desteklediği de düşünülür. Doku büyüme faktörleri, hazırlanan konsantre enjeksiyon maddesinde daha yoğun olduğu için, vücut dokularındaki iyileşme hızlanır.
PRP nasıl elde edilir?
PRP işlemi uzman doktorlar tarafından uygulanması tıbbi bir uygulamadır. Öncelikle hastadan 8-20 cc kan alınır ve alınan kan steril şartlarda özel bir tüpün içine konulur. Sonrasında kan içinde jel bulunan tüpe yerleştirilir. Santrifüje konulan tüpteki kanın içindeki maddeler 5-8 dakika içinde ayrıştırılır. Kanın trombositlerden ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kısmı ayrıştırılmış olur.
PRP kimlere uygulanabilir?
PRP (Platelet Rich Plasma) cilt yenilenmesi gerektiren sarkma, kırışıklık, yara izi, akne izi, leke (güneş lekeleri, hormonal lekelenmeler), cilt çatlakları ve saç dökülmeleri tedavilerinde tek başına veya cildi yenileyen diğer yöntemlerle beraber bir arada kullanılır.
PRP tedavisi nasıl uygulanır?
PRP tedavisinde elde edilen plazma ciltte sorunlu bölgede minik iğneler yardımı ile cilt altına ve içine verilir. Kan alındıktan sonra PRP’in hazırlanması yaklaşık 10-15 dakika, PRP’nin cilde uygulanması ise 15-20 dakika sürer. İşlem yaklaşık 2-4 hafta aralıklarla, 3-4 seans yapılmalıdır. PRP 6-12 ay sonra tekrar uygulanabilir.
PRP uygulamasında acı hissedilir mi?
İşlem sırasında ince iğneler kullanıldığı için fazla acı ve ağrı hissedilmez. Hasta tercih ederse işlem öncesi uygulama yapılacak bölgeye, acı engelleyici uyuşturucu krem kullanılır ve 30-45 dakika sonrasında işlem yapılır.
PRP tedavisinin sonuçları nelerdir?
Cilt yenilenmesi gerektiren sarkma, kırışıklık, yara izi, güneş lekesi, hormonal lekelenmeler, yaşlılık lekeleri, cilt çatlakları ve saç dökülmeleri tedavilerinde PRP tek başına veya cildi yenileyen diğer yöntemlerle aynı anda veya dönüşümlü uygulanabilir. Ciltte sıkılaşma ve toparlanma, kırışıklıklarda azalma, lekelerde açılma, deride aydınlanma ve parlaklık, gözeneklerde küçülme, sivilce ve yara izlerinde azalma meydana gelir. Saçlı deriye yapılan uygulamalardan sonra saç çıkışı yoğunluğunda artış, saçlarda parlaklık gözlenir.
PRP uygulamasının yan etkileri nelerdir?
PRP tedavisi kişinin kendi kanıyla yapıldığı için genellikle fazla yan etkisi beklenmez. Alerji riski düşüktür.
PRP tedavisinin uygulandığı alanda enjeksiyonun yapıldığı yerlerde ufak şişlikler, ağrı ve morarma olabilir. Enfeksiyona yol açmamak için tedavinin yapıldığı bölgenin steril olmasına özen gösterilmesi gerekir. Ancak bu yan etkiler çok sık görülmez.
PRP tedavisi kimlere uygulanamaz?
Platelet sayısı yetersiz kişilere ve kanser hastalarına PRP tedavisi uygulanmaz.
Kan sayımı (hemogram) tetkiklerinde trombosit sayısı yetersiz olan yada herhangi bir yerinde kolayca çürük-morarma oluşan kişilerde, aktif enfeksiyon geçirmekte olanlarda, kanama hastalığı olanlar veya kan sulandırıcı ilaç kullananlarda, kronik karaciğer hastalığı olanlarda (siroz,hepatit… ), uygulama bölgesinde kanser bulunan kişilerde uygulanmaz.
Otoimmün hastalığı olan kişiler, hamile olanlar ya da emziren kadınlar uygulama alanı dışında kalmaktadır.
PRP diğer cilt yenileme yöntemleri ile birlikte kullanılabilir mi?
PRP tedavisi bazı işlemlerle kombine edilebilir; lazer, radyofrekans, ışık tedavileri, mezoterapi ve mikro iğneleme ya da kimyasal peeling gibi yöntemlerle bir arada uygulanabilir. Bu tür işlemlerden sonra serum şeklinde uygulanabilir, böylece diğer yöntemlerin etkinliği artar ve iyileşme süreleri artar.
PRP işleminden sonra nelere dikkat edilmelidir?
İşlem bölgesinin 4-6 saat süre ile yıkanmaması, temizlenmemesi ve güneş koruyucu kullanılması önerilir. Yüz ve boyun bölgesine PRP uygulamasından sonra makyaj yapılmaması tavsiye edilir.
Uygulama sonrasında bölgede kızarıklık ve gerilme hissi olacak, tedaviye gerek duymadan kendiliğinden iyileşecektir. PRP uygulaması sonrası 12-24 saat havuza, denize girilmemeli ve tüm bu süreçte güneş koruyucusu aralıklarla uygulanmaya devam edilmelidir. Ancak PRP uygulaması nedeniyle ağrınız devam ederse Parasetamol türü ağrı kesici kullanabilir yada soğuk-buz kompres uygulaması yapabilirsiniz.
Cilt gençleştirme, kırışıklık tedavisi, leke tedavisi için ayrıca, https://www.kadinsalmevzular.com/kimyasal-peeling-uygulamasi/ yazımızı okuyabilirsiniz. Mezoterapi, Cilt gençleştirme, Mezolifting Kadınsal Mevzular (kadinsalmevzular.com) Kök Hücre Tedavisi-Fibrocell-Cilt Gençleştirme Kadınsal Mevzular (kadinsalmevzular.com)