Emzirmeyi bırakıp biberon kullanmaya ya da ek gıdalara geçiş, bebek için de anne için de oldukça zor bir dönemdir. Katı yiyeceklere başladığınızda bunu sadece basit bir beslenme değişikliği olarak görmeyin, unutmayın bu aynı zamanda bebeğinizin çiğnemek, yemek yemek gibi duygularla tanıştığı bir dönemdir.
Annelere Öğütler
Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıdalara geçi 6. aydan sonra mümkündür. Bu dönemde bebeklere verilen ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır. Katı gıdaların verilmeye başlandığı dönemde bebekler besinleri dillerini kullanarak itebilir, bu hareket bebeğinizin ek gıdayı sevmediğini göstermez. İstem dışı gerçekleşen bu hareket, genellikle 6-7 aydan sonra düzelir. Bebeğinizin beslenme durumunun olumlu ya da olumsuz tarafları kilo alıp almamasıyla ölçülür. Bu yüzden çocuğunuzu düzenli olarak doktora götürmeyi ihmal etmeyin.
Ek Besinler
• Besleyici değeri yüksek olan besinler, çocuğunuzu değişik tatlara ve kıvamlara alıştıran ve ileri yaşlar için kolay yeme alışkanlığı kazandıran besinlerdir ve bu yüzden çok önemlidir. Bu dönemde ek besin olarak meyve ya da sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel ve bisküvi, ekmek gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz.
• Ek besinleri kaşık veya bardak yardımıyla az miktarlarda vermeye başlayın, daha sonra öğün haline getirin.
• Eğer yeni bir yiyecek deneyecekseniz, yeni gıdayı, çocuğunuz açken, normalde alışık olduğu yiyeceklerden önce verin.
• Ek besinlerin hepsine kesinlikle aynı haftada başlamayın. Yeni başlayacağınız ek gıdaları, çocuğunuza, birer haftalık aralıklarla verin.
• Vereceğiniz yeni gıdaların çocuğunuzda elerji yapıp yapmadığına dikkat edin. Şüphelendiğiniz bir durum olursa o besini kesin ve doktorunuza başvurun.
• Bebeğinize kesinlikle tatlı bir besine (şekere veya reçel) batırılmış emzik vermeyin.
• İlk denemede çocuğunuzun hoşuna gitmeyen besini, 2-3 haftalık aralıklarla tekrar tekrar vermeyi deneyin.
• Bebeğinize vereceğiniz tüm yiyeceklerin, iyice yıkanıp temizlenmiş ve mutlaka taze pişmiş olmasına özen gösterin.
Bebeğiniz Katı Gıdalara Hazır mı?
Bebeğinize katı gıdaları vermeden önce, bebeğinizin en az 4 aylık (ideal olan 6’dır) ve başını dik durumda sürekli tutabiliyor olması gerektiğini unutmayın. Pirinç lapası bebeğinizin katı yiyeceklere başlaması için iyi bir seçimdir. Bunun dışında yulaf ve arpa lapasını deneyebilirsiniz. Tek çeşit tahıllardan oluşan lapalardan sonra, bebeğinize karışık lapalar da yedirebilirsiniz.
Katı Yiyeceklerle Tanışma
Katı yiyeceklere başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız ancak birkaç kolay uygulamayla bu dönemi daha rahat atlatabilirsiniz. Katı yiyecekleri vermeye başlamadan birkaç gün önce bebeğinizin masada sizinle beraber rahat etmesini sağlayın. Onu kucağınıza alın ya da bir bebek sandalyesine yerleştirin. Bu sayede bebeğiniz, yemek zamanının özel olduğunu anlayacaktır. Bebeğinizin giysilerini geniş ve mutlaka yıkanabilir bir önlükle örtün, bu sonrası için sizin işinizi kolaylaştıracaktır.
Bebeği Beslemek
Bebeğiniz bir şekilde elinizdeki kaşığı kapmaya çalışacaktır, siz o bunu yapmadan önce mamanın bir kısmını sandalyeye bulaştırın ya da küçük bir kapla mama sandalyesinin önüne koyun, böylece oana parmağıyla dokunup karıştıracak ve mamanın yapısına alışacaktır. Bebeğiniz büyük ihtimalle ilk yiyişte kaşığı ve mamayı diliyle hemen dışarı çıkarmaya çalışacaktır, endişe etmeyin. Bu tüm çocuklar için doğal bir reflekstir. Bu durumu önlemek için başlangıçta kaşık yerine parmağınızı kullanabilirsiniz. Merak etmeyin, eğer ona uygun bir mama hazırladıysanız, bebeğiniz sonunda dışarı çıkardığından daha fazlasını yutmaya başlayacaktır. Eğer bebeğinizi katı gıdalara sorunsuz şekilde alıştırmak istiyorsanız, bebeğiniz birkaç kaşık dolusu mama yiyene kadar günde mutlaka bir öğün katı yiyecek verin, daha sonra yavaş yavaş çeşitleri arttırabilirsiniz.
Bebeğin İlk Yiyeceği
• Sağlıklı bebeklerin çoğu 6 aylık olana kadar anne sütünden başka bir şeye ihtiyaç duymaz. Anne sütü %90 su içerdiğinden ayrıca su vermeye gerek yoktur.
• Bebeklerin katı yiyeceklere geçme zamanı bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bazı bebekler 6. ayda olduğu halde katı yiyeceklere hazır değilken; bazıları da anne sütünden katı yiyeceklere biraz daha erken geçerler.
• Bebeğiniz yaklaşık 6 aylık olduğunda küçük miktarlarda yiyecek verebilirsiniz, eğer bebeğiniz bundan hoşlanmışa benziyorsa yavaş yavaş küçük miktarda yiyecek vermeye devam edebilirsiniz.
• İlk katı yiyecek olarak doğranmış meyveleri veya rendelenmiş sebzelerden yapılmış mamaları tercih edebilirsiniz. Bunun yanında, mamayı anne sütü ile de karıştırabilirsiniz.
• Bu dönemde bebeğinize, yağlı, tuzlu ya da şekerli besinler vermekten kaçının.
• Hazırladığınız mamalara tuz, şeker ya da tatlandırıcı ilave etmeyin.
• Ekmek kabukları, bebek bisküvileri ya da çeşitli meyve ve sebzeler, 8-12 ay arasında kaşınan dişetleri için kullanılabilir ancak bunların bebeğin boğazına kaçma ihtimalini de göz ardı etmeyin.
Bebek Mamalarının Hazırlanması
Bebek maması basit anlamda, süzülmüş, rendelenmiş veya doğranmış yetişkin yiyeceği demektir. Yani aslında, kendiniz için hazırladığınız yiyeceğin sadece değişik bir şeklidir.
• Mama hazırlarken taze meyve ve sebze kullanın.
• Eğer mümkünse sebzeleri buharda pişirin.
• Yağda kızartılmış mama hazırlamaktan kaçının.
• Birkaç öğün için kullanabileceğiniz mamayı tek seferde yapın.
• Tamamen püre yapılmış gıdaları en fazla 1-1,5 ay verin. Aşama aşama katı gıdaya geçin, önce çatalla ezin daha sonra da ufak parçalara bölerek çocuğunuzu alıştırın.
• Mamayı iyi karıştırın ve bebeğinize yedirmeden önce mutlaka sıcaklığını kontrol edin.
Önemli
Bebeğinize 18. ayın sonuna kadar kaynatılmış su verin.
Bebeğinize 1. 5 yaşına kadar inek sütü vermeyin. Buna şişe ya da kutu süt olarak adlandırılan sütler de dahil.