Ne kadar çok kitap okumuş, deneyimli arkadaşlarınızdan öneriler toplamış ve hatta annenizi yardıma çağırmış olursanız olun bebeğin ilk haftaları tam bir kaosa dönüşebiliyor. Hayatınıza giren bu tatlı varlık, size dünyanın en güzel duygularını yaşatsa da sizi bir hayli zorlayacağı gerçeğini de göz ardı etmemek lazım. İşte size, ilk haftaları rahat geçirmenizi sağlayacak öneriler.

Doğumdan Hemen Sonra

  • Doğum sonrası bir süre oturarak yıkanmak rahatlamanızı sağlayacaktır. Eğer normal doğum yaptıysanız, özellikle ilk haftalarda genital bölgelerinizi silmek yerine yıkamanızı tavsiye ederiz. Eğer yurt dışında yaşıyorsanız, özellikle tuvaletlerde taharet musluğunun olmaması bu dönemde zorluk çıkarabilir. İnternet üzerinden “peri bottle” siparişi yapabilirsiniz.
  • Doğum sonrası kanamalar çok rahatsız edici olabiliyor. Bu dönemde kullanılan rahatlık sağlayan iç çamaşırları pedin kaymasını maalesef önleyemiyor. Tavsiyemiz; atılabilir, içi pedli hazır çamaşırlardan kullanmanız. Tek kullanımlık bu çamaşırlar hem hareketlerinizde rahatlık sağlayacak, hem de çok daha hijyenik olacaktır. Birkaç yerde satılan bu çamaşırları e-bebek sitesinden de temin edebilirsiniz.
  • Doğum sonrası görülen hemeroid, maalesef sık rastlanan bir problem. Hemeroid pedlerini daha önce duydunuz mu? Çok işe yarıyorlar. Özellikle doğum sonrasında dondurarak kullanmak acınızı azaltmada yardımcı olabilir. Hemoroid pedleri internet üzerinden araştırarak,çeşitli sitelerde bulabilirsiniz. Ayrıca hemeroidleriniz için filtre kullanmak ve ılık duş altında kalmak da rahatlatıcı olacaktır. İhmal etmeyin. Kabızlık ve hemeorid problemleri, aynı zamanda beslenmenize de dikkat etmenizi gerektiren problemlerdir. Bol bol su içmenizi, lifli yiyecekler yemenizi ve sebze ağırlıklı beslenmenizi öneriyoruz.
  • Sezeryan sonrası bazı kişilerde ağrı diğerlerinden daha fazla olabilir. Doktorunuza danışın ve gerekiyorsa önerdiği ağrı kesicilerden kullanın. Bu ilk haftalar en güçlü olmanız gereken zamandır ama kendinize işkence etmeniz maalesef hem size, hem de bebeğe zarar verebilir.

Uyku

  • Yeni doğan bebeklerin bazıları ilk haftalarda bol bol uyur. Merak etmeyin, bu endişelenmenizi gerektirecek bir durum değil. Keyfini çıkarmaya ve yeni düzeninize alışmaya çalışın ve bol bol fotoğraf çekin.
  • Bebek uyuduğunda siz de uyuyun, uykusuz gecelerin acısı çıkmış olur böylece. Ama bazen zaman bulamadığınızdan yapamadığınız bazı şeyler yapmak uyumaktan daha dinlendirici olabilir. Bu yüzden, eğer canınız uyumak istemiyorsa endişelenmeyin. O yapamadığınız duşu almanın tam zamanı.
  • Eğer gece boyunca 100 kere kalkmanız gerekirse ve uykusuzluktan sinirleriniz ayaktaysa bile kendinizi sakinleştirin. Bebeğiniz sizin sakinliğinizi hissedecektir. Unutmayın, bu sürekli böyle gitmeyecek ve o uykular mutlaka düzene girecektir.
  • Bebeğin göbek bağı düşer düşmez hemen gece uykuları için bir rutin başlatın. Banyo, rahatlatıcı mini bir masajla beraber kremleme, giydirme, şarkı söyleme ve uyutma gibi bir rutin oluşturabilirsiniz. Mümkün olduğunca saati sabit tutarak oluşturacağınız bu düzeni eğer sürekli olarak yapmayı başarabilirseniz, bir süre uykusu olmasa bile, bebeğiniz rahatlıkla uykuya dalacaktır.

Emzirme

  • Sütünüz geldikçe veya bebeğiniz istedikçe emzirin. Eğer sütünüz geldiğinde bebeğiniz henüz acıkmamışsa pompa kullanın ve o fazla sütleri uygun şekilde buzlukta saklayın. İlerde onlara çok ihtiyacınız olacak.
  • Yatarak emzirmeyi öğrenin. Bu yöntem, özellikle gece emzirmelerinde çok daha rahatlatıcı olacaktır.
  • Emzirmeye devam edin, zorlanırsanız da pes etmeyin. Özellikle ilk haftalar en zor zamanlardır. Ama ilk bir kaç haftadan sonra sizin için dünyanın en kolay işi olacak, unutmayın.
  • Sütünüz azsa ve bebeğiniz sütü çekmekte zorlanıyorsa pompa yine imdadınıza yetişiyor. İyi bir marka alın ve bol bol kullanın. Bol su ve pompanın yardımıyla sütünüz kısa sürede artacaktır.
  • Sadece emzirme sütyenlerine değil, aynı zamanda rahat emzirebileceğiniz kıyafetlere de ihtiyacınız olacak. Doğumdan önce bunları almak, doğum sonrasında kolaylık sağlayacaktır.
  • Canınız çok acırsa göğüs uçlarınız için kreme ihtiyacınız olabilir. Bebeğiniz için zararlı değillerdir ve rahat rahat kullanabilirsiniz.
  • Eğer işe geri dönmeniz gerekiyorsa sakladığınız ekstra sütler çok işinize yarayacaktır. Emzirmeden sonra mümkünse bir kez de pompanızla fazladan süt almayı deneyin çünkü bu stoğa ihtiyacınız olacak.

Egzersiz ve Aktif Olma

  • Bebeğinizi arabasına koyarak gezdirebilirsiniz. Temiz hava hem ona, hem de size çok iyi gelecektir. Eğer hava çok soğuksa alışveriş merkezlerini deneyebilirsiniz. Unutmayın, yürümek hem ruh, hem de beden sağlığınız için çok önemli.
  • Eğer bebeğinizi bir-iki saat bırakabileceğiniz birileri varsa mutlaka bundan faydalanın. Saçınızı yaptırmaya, maniküre veya sizi şımartacak ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak fırsatlara açık olun. Emin olun çok iyi gelecek.
  • Eğer düzenli olarak spor yapan biriyseniz bile spor salonunuza dönmek için iki-üç ay bekleyin. Fazladan bekleyeceğiniz bir kaç hafta sizi aylarca sürecek başka rahatsız durumlardan koruyabilir. Siz de bu arada bebeğinizle bol bol yürüyüş yapabilirsiniz. Ayrıca, spora tekrar başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Duygular

  • Yakın arkadaş ve ailenizi, doğum sonrası depresyonu konusunda size dikkat etmeleri için uyarın. Çünkü eğer gerçekten böyle bir döneme girerseniz yardım isteyecek kadar mantıklı davranamayabilirsiniz
  • Bazen ortada hiçbir sebep yokken ağlamak normaldir. Bu dönemde hormonlarınız çok büyük değişimlere uğruyor. Eğer size de olursa telaşlanmayın.
  • Güneş ışığı modunuzu yükseltmenize yardım eder. Eğer dışarı çıkamıyorsanız bile mümkünse evinizin bol güneş alan bir köşesinde biraz vakit geçirmeye çalışın.
  • Bebeğinizin günlük yaptıkları hakkında bir blog veya günce tutun. Hem yaşadıklarınızı unutmamış olursunuz hem de sonradan geri dönüp yaşananları okumanın keyfine varırsınız.
  • Etrafınızdaki herkesin verecek bol bol tavsiyesi vardır. Aynı fikirde değilseniz bile savaşmak yerine nazikçe “teşekkür ederim” diyerek konuyu kapatmanız gündelik yaşamınızı kolaylaştıracaktır.
  • Sizi arayan herkesi geri aramak zorunda değilsiniz. Kapı çaldığında cevap vermek zorunda da değilsiniz. Çok yorgunken ve bebeğinizi en sonunda uyutmayı başarmışken uyuyun. Her kapıya kalkarsanız asla dinlenemezsiniz. Bir düzen oturtmayı başardığınızda evinize sık gelen dostlarınıza günlük düzeniniz hakkında bilgi verebilirsiniz. Kimse kırılmaz, merak etmeyin. Çünkü ilk günler, zordur.
  • Sizi ve bebeğinizi ziyeret etmek isteyenleri hastaneden çıkmadan kabul edin. İlk haftalarda bir yandan emzirmeye çalışırken bir yandan da misafir ağırlamak kolay olmayacaktır. Nazikçe, birkaç hafta erteleyebileceğiniz misafirleri mutlaka erteleyin. Bu zamana ihtiyacınız var. Eşinizi de bu konuda önceden bilgilendirmek akıllıca olacaktır.
  • Yakınlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin.
  • Eğer mümkünse her gün güzel giyinin hatta hafif bir makyaj yapın, saçınızı düzeltin. Bunları yapmak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Bebeğinizi yanınıza alabileceğiniz bir sistem geliştirin ve kendinize bakmayı ihmal etmeyin. “Dondolino”lar bu konuda size çok yardımcı olacaktır. Tekerlekli olması sebebiyle evin her yerine sizinle gelebilir ayrıca ilk aylar için mükemmel bir yatak olabilir ve büyüdüğünde de mama sandalyesi olarak kullanılabilir.
  • Bebeğinizden keyif alın. Evet başta zor olabilir, ama siz keyif almaya çalıştıkça unutmayın ki onun modu da sizden etkilenecektir. Evde sevdiğiniz müzikleri çalın ve bebekle beraber dans edin. Öğrenmeye sizi taklit ederek başladığını unutmayın.

Yararlı Önerileri

  • Birisi yardım önerdiğinde listeniz hazır olsun. Arkadaşlarınız “yemek getirebilir misin, bez alabilir misin, ev işlerinde yardım edebilir misin” veya “ben duş alırken bebeğime bakabilir misin” gibi istekleriniz konusunda açık olmanızı tercih ederler. İstemekten utanmayın.
  • Endişelendiğiniz konuları doktorunuza sormak konusunda tereddüt etmeyin. Size cevap vermek onların işi!
  • Evde mutlaka hazır yemek bulundurun. Bazen yapacak gücünüz olmayabilir. Kendi yaptığınız yemeklerden de dondurabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken kritik nokta, dondurduğunuz her yemeği tek kişilik porsiyonlar halinde saklamanız. Böylece çok acıktığınızda hepsini çözmek zorunda kalmazsınız.
  • Her ne kadar çevre dostu olmasa da ilk haftalar kağıt tabak ve bardaklar kullanın. Bulaşıkların birikmesi sizi çok daha fazla strese sokacaktır. Zaten yavaş yavaş düzene gireceksiniz, merak etmeyin.
  • Evde mutlaka bir miktar nakit para bulundurun. Bir arkadaşı acil bir şey almaya gönderdiğinizde veya dışarıdan sipariş verdiğinizde işinize yarayabilir. Özellikle su ısmarladığınızda bilin ki kredi kartıyla ödemeniz mümkün olmayacaktır.
  • Vakit bulduğunuzda, görüşemiyorsanız bile arkadaşlarınızla telefonda konuşun ve mutlaka bebek dışında konularda sohbet de edin. Sizin buna ihtiyacınız var.
  • Biliyoruz, bebeğinize kendiniz bakmak istiyorsunuz. Özellikle ilk günlerde. Ama eğer yapabilirseniz, hamile olduğunuzu öğrendikten sonra hemen para biriktirmeye başlayın. Bebeğe her gün bir iki saat bakabilecek birisi işinizi çok kolaylaştıracak ve hamilelik sonrası depresyonu konusunda size yardımcı olacaktır.
  • Bebek doğduktan sonraki ilk günler genelde aile büyükleri sizlerle birlikte olacaktır. Bugünler eşinizin en rahat edeceği günlerdir ve herşey birileri tarafından yapıldığından yardıma ihtiyacınız olduğunu fark etmeyebilir. Büyükler gittikten sonra ondan da yardım istemekten çekinmeyin. Sizin ne kadar yorulduğunuzu ancak siz ona anlatırsanız fark edecektir. Ayrıca siz olmadığınız zamanlarda da bebeğe bakabilmesi için siz varken bunu öğrenmesi gerekir.

Hamilelik Kilolarından Kurtulmak İçin Tıklayın