Evcil hayvanlarla göç etmek
Bu yazımızda, ”Göçmen Kediler ve Köpekler”den söz edeceğiz. Hayatımızla ilgili başka bir ülkede yaşamak için karar verdiğimizde, çocuklarımız kadar bizi en çok düşündüren bir diğer şey evcil hayvanlarla göç etmek oluyor. Yine de son yıllarda göçmen, göçmenlik deyince aklımıza hep insanlar geliyor. İnsanlarla beraber kediler ve köpekler de göçüyor başka ülkelere, kıtalara.
Onlar da alıştıkları yuvalarından, güvenli alanlarından hiç bilmedikleri ülkelere, yeni evlere ve farklı yaşam koşullarına göçüyorlar aileleriyle. Pasaportları çıkarılıyor, çipleri takılıyor, aşıları kontrol ediliyor, gidecekleri ülkeye uygun aşıları gerekiyorsa yapılıyor, kan testleri, kuduz testi yapılıyor ve bu göç sürecine hazırlanıyor.
Pasaport, mikroçip ve aşı karnesi
Öncelikle başka bir ülkeye expat veya göçmen olarak gitmeye karar verdiğiniz anda ilk yapmanız gereken, ailenizin sevimli üyelerinin pasaportlarını çıkartmak olmalı. Pasaportlarıyla beraber, taşınacağınız ülkenin yurtdışından hayvan kabulü ile ilgili kanunlarını öğrenmeniz gerekiyor. Bu süreci doğru yönetmeniz hem sizin hem miniklerin hayatını kolaylaştırcaktır. Bunun için internette bilgi veren siteler mevcut. Benim kullandığım sitenin linkini sayfada aşağıda bulabilirsiniz. Bazı ülkelerde 3-6 arasında karantina uygulaması olabiliyor.

Pasaportta mikroçipin numarası ve okuyucu ile okunabilen etiket yapıştırılmış olması gerekiyor.
Pasaportta kesinlikle fotoğraf olmalı.
Pasaportta evcil hayvanınızın doğduğu günden itibaren olduğu tüm aşılar bulunmalı.

Pasaportu çıkarttıktan sonra gideceğiniz ülkenin sizden istediği evrakları hazırlamanız gerekiyor. Bu işlemler, Türkiye’de Tarım İl Müdürlüğü ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünde yapılıyor. Pasaport ve veterinerden alınmış imzalanmış, kaşelenmiş yazıyla birlikte, uçuşun yapılacağı günü ve uçuş bilgilerinizi vermeniz gerekiyor. Bunlar zaman alan ve bürokratik işlemler olduğundan ne kadar erken ve hızlı hareket ederseniz o kadar iyi sonuç verir.
Yaşadığınız ülkeden çıkış içinde yapmanız gereken işlemleri iyi araştırın.
Uçuş öncesi havayollarına, uçmak istediğiniz tarihle ve evcil hayvanınızla ilgili gerekli bilgiler verilip, kabin içi veya kargoda uçuş kurallarına uygun istenilen ebatlarda kafes almayı unutmayın.
Kuduz Titrasyon Testi
Uçuş günü ve saati için merkezden onay geldikten sonra yapmanız gereken kuduz titrasyon testi için veterinerinizle irtibat kurmak ve test işlemini yapmak için en doğru zamanı öğrenmek. EU ülkelerinin hemen hemen hepsi kuduz titrasyon testinin ülkeye girmeden 3 ay öncesinde, uzak doğu ülkeleri ise 1 ay öncesinde yapılmış olmasını istiyor. Kuduz aşısı yapıldıktan minimum 1 ay sonra titrasyon testi için kan değerlerine bakılması gerekmektedir, bu ayrıntıyı lütfen unutmayın. Test sonucunun çıkması 2 haftayı bulmaktadır.
Yeni ev, yeni alışkanlıklar
Tüm işlemleri gerçekleştirdiniz ve yeni ülkenize, yeni evinize geldiniz. Tıpkı sizin gibi onların da tüm bu taşınma sürecini yaşadıklarına emin olun. Yeni yaşam alanlarına alışmaları için zamana ihtiyaçları oluyor. Strese giren, alışamayan, mutsuz olup depresyona girenleri de oluyor. Bu süreçte anlayışlı olmak ve zaman tanımak çok önemli.
İki kedim ve köpeğimle Kazakistan’dan Montnegro’ya taşınma sürecimiz çok stresli olmasa da onlar adına kolay olmadı. Toplamda 15 saat süren bir yolculuk geçirdiler ve iki uçak değiştirdiler. Kedilerimden bir tanesi yeni eve alışmak için 3-4 güne ihtiyaç duydu. Diğeri ise eve girdiği andan itibaren tuvaleti, mama kabı ve suyunu bulunca kendini güvende hissetti. Kedilerin mekana bağımlılığını sizler de okumuş veya deneyimlemiş olabilirsiniz. Onlar da insanlar gibi farklı tepkiler gösterebiliyorlar. Köpeğimin ise yeni çevreye alışması 2 ayı buldu. Gezidiğimiz parkları, sokakları tanıması, evin yolunu farklı farklı yerlerden olsa da öğrenmesi bu kadar sürdü.

Evin yakınında pet shop bulmak da çok büyük şanstı. Kazakistan’da kullandığımız mamaları bulmak beni mutlu etti. Evcil hayvanlarımın hepsi kısırlaştırılmış olduğundan idrar yollarını rahatlatacak mama kullanmayı tercih ediyorum. Mama konusunda sıkıntılı olabiliyor.
Apartmanda yaşamaya alışık kedilerim ve köpeğim balkon sefasını keşfettiler. Soğuk karasal iklimden daha yumuşak sıcak nemli bir havaya gitmek hepsinin tüy dökmesine sebep oldu. Neyse ki çözümü bulduk.
Yeniden göç zamanı
Yaklaşık 1 yıl sonra her expat ve göçmen ailenin yaşayabileceği yeni ülke ve taşınma süreci tekrarlandı. Tüm bu işlemler 3’ü için yeniden yapıldı. Evcil hayvanlarla göç etmek bir süre sonra kolaylıkla başa çıktığınız bir durum oluyor. Hep beraber Kıbrıs’a taşınıldı. Yeni ev, sıcak bir ülke, yeni alışkanlıklar… Kıbrıs ada olduğundan buraya özgü farklı hastalıklar olduğu için aşıları yapıldı.
Göçmen kedi ve köpekler tüm ömürleri boyunca aileleriyle ordan oraya taşınıyorlar. Seçim yapma hakları olmadan, mutlu olup olmadıkları sorulmaksızın kimi zaman uçakla, arabayla hatta gemiyle bambaşka ülkelere göçüyorlar. Bizlerden tek bekledikleri koşulsuz sevgi. Onlara bunu bol bol vermeyi hep hatırlayalım. Göçmenlikle ilgili sıkıntılı zamanlarımızda hayatımızı güzelleştiren, yüzümüzü güldüren ve sevgilerini hissettirenler onlar.
Kadınsal Mevzularda kedileriniz için; Kedi bakımı hakkında bilinmesi gerekenler- Kedi Bakımı Kadınsal Mevzular (kadinsalmevzular.com) Kedi hastalıkları ve Aşılar – Kadınsal Mevzular – kadın (kadinsalmevzular.com) Kediler hakkında genel bilgiler – Kadınsal Mevzular Kediler kadın (kadinsalmevzular.com) okumayı unutmayın.