Kurban Bayramı’nda evde yapılan kavurmalar, pirzolalar, misafirlikte yenilmeye devam edilen etler, tatlılar ve bol miktarda meyve mide rahatsızlıklarına, hazım sorunlarına, tansiyon dengesizliklerine, nefes darlıklarına yol açıyor. Ancak etin fazla kaçırılması diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalarına başlıca 3 zarar veriyor. Acıbadem Bağdat Caddesi Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu, bu 3 zararı şöyle sıralıyor: “Kalp yetmezliği tetikleniyor. Tansiyonda sıçramalar oluyor. Gizli böbrek sorunları varsa ilerliyor.”
Bayram Kısa Ama Zararı Uzun Olabilir
Kurban Bayramı kısa süreli bir dönem de olsa, yaşam tarzımız ister istemez bozuluyor. Sağlıklı kişiler bile bu düzenin bozulmasından olumsuz yönde etkilenirken, kronik hastalığı olanlar yediğine içtiğine dikkat etmemenin bedelini daha ağır ödeyebiliyor. Dr. Yaser Süleymanoğlu, bu nedenle bayramın süresinin kısalığına bakarak yeme-içme düzeninin bozulmasına, ilaç tedavilerinin aksatılmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayarak şu uyarılarda bulunuyor:
– Beslenme düzenin bozulmasıyla metabolik dengesizlikler ortaya çıkıyor.
– Sıklıkla tansiyon dengesizlikleri, kan şekerinde dalgalanmalar, mide ve safra sorunları görülüyor.
– Aşırı protein tüketimi ürik asit yüksekliğine neden oluyor.
– Kan yağlarının yükselmesi ise su ve tuz dengesinin bozulmasına yol açıyor.
– Kalp yetmezliği tetikleniyor, sıvı birikimi olduğundan tansiyon sıçramaları yaşanıyor.
– Diyabetli hastaların birçoğunda gizli böbrek sorunları olduğunu dikkate alırsak aşırı et tüketmek, böbreklerin zorlanmasına, proteinin hızlı atılması ise böbrek yetersizliğinin ilerlemesine yol açıyor.
– Yağlı ve kırmızı et, tatlı ve hamur işleri tüketiminin artmasıyla vücutta sıvı toplanması, karaciğer yağlanması gibi sorunlar oluşuyor.
Kronik Hastalığı Olanlar Ne Yemeli?
Kronik Hipertansiyon, kalp ve diyabet hastalarının bayram süresince çok az miktarda yağsız kavurma eti tüketebileceğini vurgulayan Dr. Yaser Süleymanoğlu, “Beslenme saatlerinin, ana ve ara öğünlerin zamanlaması çok iyi yapılarak planlanması gerekiyor. Özellikle de misafirliğe gidilecekse öğünlerin gidiş saati ve dönüş saati göz önünde bulundurularak organize edilmesinde fayda var. Her misafirliğe gidişte ikram edilenlere dikkat etmek gerekiyor. Özellikle de tatlılar, şekerlemeler, şekerli çay ve kahve tüketiminde hassas olmak şart” diyor.
Kronik hastalığı da olsa insanların fazla et tükettiklerini, bu durumda midelerinde aşırı enzim ve asit salgısı nedeniyle hazımsızlık, ağrı, şişlik olabileceğini belirten Dr. Yaser Süleymanoğlu, şu önerilerde bulunuyor: “Bu durumda gerek sağlıklı kişilere gerekse kronik hastalığı olanlara yaklaşık 4-5 saat boyunca yemek yemelerini kesmelerini öneriyoruz. Bu süre içinde yemek yemeyip sadece sıvı almaları daha iyi olur. Su içebilirler, tansiyon sorunları yoksa maden suyu içebilirler. Böbrek hastaları ve yüksek tansiyon hastalarına maden suyunu, içeriğindeki yüksek sodyum oranı nedeniyle önermiyoruz. Bunun dışında sindirim konusunda çok sıkıntıları varsa, sindirimi kolaylaştırıcı tabletler alabilirler.”