Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren, aklınıza en çok takılan konu beslenme olacaktır. Çevreniz tarafından her bulduğunuzu yemeniz konusunda baskı altına alındığınız bu dönemde doğru bilinen yanlışlara düşmeyin. Hamilelikte zaman zaman çok yeme isteği zaman zaman da iştahsızlık yaşayacaksınız ancak şunu unutmayın, hangi besinden ne kadar ve ne şekilde tükettiğinize özen göstererek dengeli beslenmeniz çok önemli.
Yapılan araştırmalar, bir annenin gebelik boyunca 60.000 kalori alması gerektiğini gösteriyor. Bu miktar ilk seferde kulağa çok fazla gibi gelse de hamilelik boyunca normal insanlardan biraz daha fazla proteine, biraz daha fazla vitamine ihtiyaç duyduğunuzu unutmamalısınız. Ancak gebelikten önce zaten sağlıklı bir beslenme düzeniniz varsa, gebelik döneminde büyük bir değişikliğe ihtiyacınız olmayacaktır.
Günlük hayatınızda yapacağınız küçük değişiklikler sizin ve bebeğinizin vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayacaktır. Tahıl ürünleri, sebze, meyve, proteinli besinler, süt ve süt ürünlerinden oluşan sağlıklı yiyecek grubu tüm beslenme ihtiyacınızı sağlıklı şekilde karşılayacaktır. Sağlıklı beslenme aynı zamanda sizi kansızlık, gebelik zehirlenmesi, halsizlik gibi gebelik şikayetlerinden de koruyacaktır.
Hamilelik sürecinde nasıl beslenmemiz gerektiğine kısaca göz atalım:
- Bir dilim ekmek, 1 fincan pilav ya da bir parça hamur işi sizin karbonhidrat ihtiyacınızı karşılar ancak içerisinde daha fazla lif ve B vitamini bulunan posalı ürünleri tercih etmekte fayda var. Taze meyve, baklagiller, sebzeler karbonhidratlı yiyeceklerin bazılarıdır. Yeterli miktarda karbonhidrat almanız kabızlık ve bulantı şikayetlerinizi de azaltır. Hamilelikte, bisküvi, kurabiye, meyve şurupları, kek, kraker gibi karbonhidratlardan kaçınılması gerektiğini de unutmamakta fayda var.
- Günde en az 3 çeşit sebze ve 2 çeşit meyve tüketilmelidir. Özellikle tercih etmeniz gereken, besin bakımından zengin sebze ve meyvelerden bazıları; kabak, üzüm, kayısı, pancar, brokoli, şalgam, hurma, ıspanak ve karnabahardır.
- Proteinler, bebeğin gelişimi için oldukça önemli. Kırmızı et, balık ve baklagiller proteinli yiyecekler arasında yer alır ve bu gıdalardan hamilelik süresince mutlaka tüketilmelidir. Öğünlerinizden biri mutlaka yağsız et, balık ya da 1 yumurta içermelidir. Eğer et yiyemiyorsanız; yumurta, soya veya soya ürünleri, baklagiller ve ceviz gibi yiyecekleri tercih edin. Süt, yoğurt ve peyniri ise öğünlerinizde mutlaka bulundurun.
- Vücut sıvı dengesini koruyabilmek için sodyuma ihtiyaç duyar ancak tuz fazla tüketilirse tansiyon problemleri ortaya çıkabilir. Tansiyon yüksekliği gebelikte oldukça tehlikeli bir durumdur. Dolayısıyla, gebelikte tuz tüketiminin mutlaka aşırıya kaçmadan yapılması gerekir.