Tibet Yogası, Zinde Kalmanın 5 Hareketi
Tibet Yogası Nedir? Neden “Gençlik Pınarı” olarak adlandırılır?
Toplaşın ve ekrana iyice yaklaşın lütfen. Bundan sonra gelen her bilgiyi dikkatlice okuyun. Çünkü genç kalmanın sırlarından biri olan Tibet yogasını ve bu yoganın 5 hareketini hergün yaptığınız takdirde, pek çok rahatsızlıktan kurtulup, üstüne çok zinde kalacaksınız. Ayrıca bu hareketler genç kalmanıza da yardımcı olacak. Tabi yılmadan her gün yapmalısınız. Başladıktan kısa bir süre sonra farklılıkları hissederken lütfen buraya geri dönüp yorumlarda bana teşekkür etmeyi unutmayın. Ne de olsa bu yazıda sizlere uzakdoğudan sıcacık bilgiler taşıyorum.
Peki nedir Tibet’in 5 hareketi?
Her biri kendi prensipleri, uygulamaları ve ritüelleri olan yaklaşık 45 farklı yoga türü vardır. Tibetin 5 hareketi ayini bu listenin bir parçasını oluşturur. Beş Tibet Ayini, belirli bir sırayla gerçekleştirilen ve beş ana pozisyonu içeren egzersizler, pozlar ve ritüeller sistemidir. Tibetin 5 ritüeli yaşam gücü enerjinizin dolaşımını düzenler.
Beş pozisyon aşağıdaki gibidir:
- HAREKET- Akıl bölgesi /Enerji
- HAREKET-Boyun bölgesi / Toprak elementi
- HAREKET-Göğüs bölgesi / Hava elementi
- HAREKET-Mide bölgesi / Su elementi
- HAREKET-Kol ve ayak bölgesi / Ateş elementi
Peki neden bu sırayla yapılmaları gerekiyor?
Uzmanlara göre, vücudunuzu bu sırayla hareket ettirmek, nefes alıp vermenizi ve duygularınızı düzenler. Genel olarak içinizde döngüsel bir etki yaratır. Ancak bunu bir kez yaparak istediğiniz etkiyi elde edemezsiniz.Maksimum faydayı elde etmek için düzenli olarak Tibetin 5 Hareketini yapmanız gerekir. Aslında, bunları ideal olarak sabah veya akşam yapmanız en doğrusu. Gerekirse gün içinde de yapabilirsiniz, ancak vücudunuza rituelin etkisi çok fazla olmayacaktır.Ve farkındalığınızın artmasına daha düşük bir etkisi olacaktır. Olumlu hisler yaratmaya ve düzenli olarak farkındalık elde etmeye çalışmak için, her gün (tercihen günde sadece bir kez) veya haftada en az beş kez 5 Tibet Hareketini yapmanızı öneririm.
1. Hareket – (Tibet Dönüşü )
Farkındalık yolculuğunuzun temel başlangıcı olan bu ilk poz, çok basittir. Sadece aşağıdaki gibi dönmeniz gerekir:
- Kollarınızı yere yatay, omuz hizasında açılmış bir şekilde ayağa kalkın.
- Sağ avuç içi yukarı, sol avuç içi aşağı bakmalıdır.
- Kuzey yarımkürede iseniz kendi etrafınızda, saat yönünde, yani soldan sağa doğru, dönün.
- Güney yarımkürede iseniz saat yönünün tersine dönün.
- Dönüşler ne çok yavaş ne de hızlı olmalı. Başınızın dönmemesi için bakışınızı bir noktaya sabitlemeniz yardımcı olacaktır.
Tibet dönüşünü toplam 12 kez yapın. Başınız dönmeye başlarsa, beş tibet ayininin size yardımcı olacağını ve bırakmamanız gerektiğini unutmayın. Daha yavaş yaparak veya gözlerinizi kapatarak dengeyi değiştirebilirsiniz.
İpucu: Gözünüzü bir noktaya sabitleyerek dönmek ve her turun sonunda aynı noktaya bakmak işinize yarayacaktır. Eğer başınız çok dönerse, ilk haftalarda 3 kere ile başlayıp, her hafta 2 arttırabilirsiniz.
Faydaları: Dolaşımı geliştirerek varisli damarlar, osteoporoz ve baş ağrılarına iyi geliyor. Her gün yapmak tüm bedeni gençleştiren bir süreci başlatabilir.
2. Hareket- ( Ölü duruş/Tekne duruşu)
İkinci Tibet hareketi zor değildir, ancak vücudunuzu doğru konuma getirirken nefesinize odaklanmanız gerekir. Duvara dayanmadan şunları yapmalısınız:
- Sırtınız düz bir şekilde yere yatın.
- Belinizi korumak için ellerinizi kalçanızın altına yerleştirin (isteğe bağlı).
- Nefes alirken başınızı ve bacaklarınızı kaldırın.
- Nefes verirken başınızı ve bacaklarınızı indirin.
- Dizlerin dümdüz olmasına özen gösteriyoruz.
- Bunu 3 ila 21 kez tekrarlayın (zamanla kademeli bir artış)
Faydaları: Tiroit bezi, böbrek üstü bezleri, böbrekler, sindirim organları ve prostat ile rahmi de içine alacak şekilde cinsel organlar ve bezler üzerinde onarıcı bir etkisi var. Arterit, osteoporoz, düzensiz regl, menopoz belirtileri, sindirim ve bağırsak sorunları, sırt ağrısı, bacak ve boyunlardaki sertliğe iyi gelir.
3. Hareket – ( Deve duruşu )
Bu hareketi yapmanın birkaç yolu olsa da şunları yapmanız önerilir:
- Dizlerinizin üstüne çökün
- Avuç içlerinizi kalçalarınızın altına yerleştirin.
- Nefes verirken çeneniz göğsünüze bastıracak şekilde başınızı eğin.
- Düşmeden olabildiğince geriye doğru eğilin ve nefes alırken çenenizi yukarı kaldırın.
- Kalçalarınızı sıkın ve uyluklarınızı gerin.
- Hareketi yaparken belinize ağırlık bindirmemeye dikkat edin.
Diğer Tibet ritüellerinde olduğu gibi, 3 kez ile başlayıp, her hafta arttırarak maksimum 21 kez tekrarlayın. Duruşu biraz daha zorlaştırmak istiyorsanız, alnınız yerde ve elleriniz arkanızdan çapraz olacak şekilde dizleriniz üzerinde başlayın. Elleriniz kalçanızda olacak şekilde kendinizi aşamalı olarak yukarı kaldırın ve göğsünüzü elinizden geldiğince dışarı çıkarın.
Faydaları: İkinci gibi üçüncü de tiroit ve böbrek üstü bezlerini, böbrekleri, sindirim sistemi organlarını, prostat ile rahmi de içine alarak cinsel organları gençleştiriyor. Menopoza girmiş ve düzensiz veya tembel regl dönemleri geçirme eğilimindeki kadınlar için özellikle iyi olduğuna inanılıyor.
4. Hareket – ( Masa Pozu )
Masa pozu, zorluk bir hareket olup, gittikçe ustalaşacağınız bir pozdur. Yukarı doğru bakarken kendinizi bir köprü haline getirmeniz gerekir.
- Bacaklarınızı öne uzatarak yere oturun.
- Ellerinizi kalçanızın yanına yerleştirin.
- Nefes alırken kalçanızı yukarı kaldırın ve dizlerinizi bükün, böylece incikleriniz dikey, ancak uyluklarınız yatay olsun.
- Nefes verirken sırtınız düz ve bacaklarınız gerilmiş olarak orijinal pozisyonunuza geri dönün.
- Kalçanızı ellerinizin arasına yerleştirildiğinden emin olun.
Nefes vermeyi bitirdiğinizde çenenizi göğsünüze doğru bastırın. 3 ile başlayıp her hafta arttırarak 21 tekrara ulaşın.
Faydaları: Tiroit bezi, sindirim sistemi, prostat ile rahmi de içine alacak şekilde cinsel organları ve bezleri dolaşım ve lenfatik akış üzerinde canlılık veren bir etkisi var. Karın bölgesini, uylukları, kolları ve omuzları güçlendirir. Eğer sinüs tıkanıklığınız varsa bu hareketin burun deliklerinizi açtığını da fark edebilirsiniz.
5. Hareket – ( Aşağı bakan köpek / Yukarı bakan köpek )
Beşinci Tibet hareketi, hem “aşağı bakan köpek”, hem de “yukarı bakan köpek” pozlarını içerir. Bu nedenle genellikle “iki köpek” olarak adlandırılır. Bu hareket aynı zamanda sabit bir nefes alma ritmi gerektirir.
Bacaklarınızı çapraz şekilde yere oturun. Avuç içlerinizi önünüze koyun. Ayaklarınızı arkanıza uzatın. Ayak parmaklarınızı kıvrık ve omuz genişliğinde açın. Bacaklarınızın üst kısımlarını yerde tutarken kollarınızı düzeltin ve omurganızı kavisleyin.
- Başınızı Yukarı Bakan Köpeğe geri atın.
- Sonra nefes alın ve kalçalarınızı kaldırın, vücudunuzu baş aşağı bir “V” şekline getirin.
- Çenenizi göğsünüze doğru hareket ettirin ve sırtınızı Aşağı Bakan Köpek’e doğru düzeltin.
- Nefes verin ve Yukarı Bakan Köpeğe geri dönün. 1 ila 21 tekrar yapın.
Sırtınızın alt kısmını desteklemek için, pozlar arasında hareket ederken dizlerinizi bükebilirsiniz.
Faydaları: Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olan dolaşım ve lenfatik akışın geliştirilmesine yardımcı olur. Derin soluk alıp vermeyi, enerji ve canlılığı uyarır. Diğer hareketlerde olduğu gibi özellikle menopoz ve düzensiz regl dönemleri semptomlarını hafifletir.
Sağlığınız için hareketleri uygulamadan önce dikkat etmeniz gerekenler
Tüm egzersiz programları gibi, Tibet’in 5 Hareketi de özenle yapılmalıdır. Bu egzersizleri denemeden önce, sizin için güvenli olup olmadıklarını öğrenmek için doktorunuzla konuşun ve aşağıdaki önerileri lütfen dikkate alın.
- Kalp veya solunum problemleri olanlar: Nazik hareketlerle ve az sayıda tekrarla başlayın.
- Nörolojik bozukluklar: Parkinson hastalığı veya multiple skleroz gibi bozukluklar denge kaybına neden olabilir. Bu rahatsızlıklar sizde varsa bu egzersizleri gerçekleştirmeniz sağlığınız için riskli olabilir. Mutlaka doktorunuza danışın.
- Baş dönmesine neden olan koşullar: Baş dönmesine yatkınsanız, ilk hareketi denemeden önce bir doktorla konuşun. Dönme hareketi; baş dönmesi, dolaşım sorunları veya ilaçlardan kaynaklanan mide bulantısını arttırabilir.
- Gebelik: Hamileyseniz dönme ve bükme hareketleri güvenli olmayabilir.
- Son 6 ay içinde ameliyat olduysanız, hareketler komplikasyonlara neden olabilir.