Tüp bebek, normal şekilde hamile kalamayan kadınlar için uygulanan bir yöntem. Türkiye’ de 1993 yılından bu yana uygulanıyor ve gelişen teknoloji sayesinde gün geçtikçe ilerliyor. Tüp bebek uygulaması, kadın ve erkeğe ait üreme hücrelerinin normalden farklı şekilde vücut dışı şartlarda ve ortamda döllenme işleminin adıdır. Tüp bebek işlemi, dişi yumurta ile erkek sperm döl hücrelerinin laboratuar şartlarında birleşmesi ile elde edilen embriyoların kadın rahmine transferine dayanır. Aşamalar hemen hemen her kurumda şu şekilde yürütülmektedir:
- Anne adayının yumurtalıklarının uyarılması.
- Uyarılan yumurtaların büyüyüp büyümediklerinin belli aralıklarla izlenmesi.
- Uyarılan yumurtalar belli bir büyüklüğe yaklaştığında çatlatma iğnesinin vurulması.
- Çatlatma iğnesinden sonra 36 saat içinde tüp bebek merkezinde yumurtaların toplanması.
- Yumurtaların toplandığı gün baba adayından sperm örneği alınması.
- Spermlerin özel sıvı ile yıkandıktan sonra içlerinden en iyilerinin seçilmesi.
- Yumurtalar ile seçilmiş spermlerin bir araya getirilmesi ve döllenmeye bırakılması.
- Yumurtalar ve spermlerin bir araya bırakıldıktan 24 saat sonra döllenip döllenmediklerine bakılması.
- Döllenme oluştuysa, embriyoların içinden en iyi durumda olanlarını seçilmesi ve 2-4 gün içinde anne adayına transfer edilmesi.
- Embiryo transferinden sonra 12 gün tutunma için bekleme süresi.
- Transferin 12.ci günü kanda ve idrarda hamilelik testinin yapılması.
Tüm bu uygulamalar sonucunda kadınların yaklaşık %50’ sinde gebelik meydana gelir. Fakat ne yazık ki bu gebeliklerin bir kısmı düşükle sonlanır. Tüp bebek yumurtlaması durmuş, menopoza girmiş kadınlarda ve rahmi alınmış kadınlarda maalesef uygulanamıyor. Çünkü tüp bebek yöntemini uygulamak için de belli koşullara sahip olmak gerekiyor. Tüp bebek yöntemi; spermi yaklaşık 10 milyonun altında kalan erkeklerde, yumurtalıkları tıkalı olan kadınlarda, aşırı sperm bozukluğu olan erkeklerde ve aşılama gibi benzeri metotlara cevap vermeyen kadınlarda uygulanıyor.
Tüp Bebek Uygulama Maliyeti
Türkiye’de artık birçok şehirde tüp bebek uygulaması yapılıyor. Fiyatlar şehirlere ve kurumlara göre değişmekle beraber özel merkezler genellikle 2500-4000 TL arasında seyrediyor. Ancak bu fiyatlar ilaç kullanımının dahil olmadığı fiyatlar. İlaç gideri de kişiye ve problemin kimde olduğuna göre değişiyor ve ortalama 2000-3000 TL tutuyor. Tüp Bebek işlemlerinde devlet katkısı belli kurallara bağlanmış şekilde işliyor. Çiftin tüp bebek tedavisi amacıyla devlet yardımından faydalanabilmesi için heyet raporu alması gerekiyor ancak bu raporu verme yetkisi belli kurumlara ait. Tüp bebek tedavisinde devlet yardımı için sadece üniversite hastaneleri ve eğitim veren devlet hastaneleri rapor verebiliyor.
İstanbul’da Bulunan Tüp Bebek Merkezleri
Ankara’da Bulunan Tüp Bebek Merkezleri
İzmir’de Bulunan Tüp Bebek Merkezleri
Bursa’da Bulunan Tüp Bebek Merkezleri