Tiroid Hastalıklarında Önemli Vitamin ve Mineraller
Tiroid hastalığı tanısı konan kişiler ilaç tedavisinin yanı sıra vücudun ihtiyaçlarına göre uygun beslenmeye başlamalıdır. Tiroid sorunlarının üstesinden gelebilmenin en önemli unsurlarından bir tanesi de yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmedir. Özellikle bazı besinleri diyetinize eklemeniz ve bunları düzenli olarak tüketmeniz, bazılarını ise azaltmanız ya da hiç tüketmemeniz tiroid sağlığı için önemlidir. Bu sayede tiroid fonksiyonlarının optimum seviyede tutulmasını sağlar.
Tiroid bezi sağlığında iyotun önemi
Tiroid fonksiyonu, T3 ve T4 hormonlarının üretilmesinde kullanılan iyotun varlığına bağlıdır. İyot eksikliği tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Her ne kadar yemek tuzlarına iyot eklenmesi ile vücuda iyot alımı artırılmaya çalışılsa da yine de eksikliğine bağlı tiroid hastalıklarına yaygın bir şekilde rastlamaktayız.
Alfalfa bitkisi süper besin olarak iyi bir iyot kaynağıdır.
İyotlu tuz kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar
- Vegan beslenmeyi tercih ediyorsanız iyot açısından zengin gıdaları düzenli olarak daha sık yemelisiniz.
- Fazla iyot alımı farklı tiroid sorunlarına neden olabilir.
- Tuz, yemeklere pişirildikten sonra eklenmelidir.
- Erken yaşlardan itibaren iyot kullanımı guatr oluşmasını önler ve tiroid riskini azaltır.
- Hipertiroidi olan bireyler iyotsuz tuz kullanmalıdır.
Tiroid bezi sağlığı için gerekli vitaminler
C vitamini
Hem hipotiroidili hem de hipertiroidili olan bireylerde doğrudan ya da dolaylı olarak vücutta oksidatif stres artar.
Limon, greyfurt, portakal, biber, yaban mersini, maydanoz, semizotu, frenk üzümü, çilek ve kivi gibi C vitamininden zengin sebze ve meyveleri tüketmek tiroid bezi sağlığı açısından önemlidir.
B vitaminleri
B2, B6 ve B12 vitaminleri tiroid bezi fonksiyonlarında önemli rol oynar. Tiroid hastalarında B vitaminlerinin eksikliği görüldüğü için bu vitaminlerin ağırlıklı olduğu gıdalarla beslenmek tiroid hastalığına bağlı semptomları azaltabilir.
B2 vitamini (Riboflavin)
B2 vitamini tiroid fonksiyonun etkin çalışmasında ve tiroid enziminin regülasyonunda önemli rol oynar. B2 vitamini eksikliği tiroid fonksiyonlarını baskılayarak T4 tiroid hormonunun üretimini olumsuz yönde etkiler.
B6 vitamini
Tiroid bezi, iyodu kullanarak tiroid hormonlarını üretebilmek için B6 vitaminine ihtiyaç duyar. Hipotiroidili hastaların semptomları B6 varlığında daha hafifler. Bu vitamin, bireylerin ruh sağlığını güçlendirerek onların enerjik, aktif ve güçlü olmaları için bir denge sağlar. Aniden fazla miktarda alınan B6 vitamini hipertiroidi semptomlarına yol açar.
B12 vitamini (Kobalamin)
Hipotiroidi belirtileri özellikle haşimoto hastalığı ile B12 vitamini eksikliğine bağlı gelişen semptomlar çok benzer. B12 eksikliğinde yorgunluk, güçsüzlük ve depresyon gibi hipotiroidi belirtileri daha da artar. Hipotiroidili hastalarda B12 ihtiyacı artar.
Besinlerle alımını artırmak için tavuk, hindi, balık, yer fıstığı, muz, süt, yumurta, peynir, ıspanak, mantar, yoğurt gibi B vitamini açısından zengin gıdalara yönelebilirsiniz.
A vitamini
Ayrıca, tiroid hormonları da beta-karoteni A vitaminine dönüştürmede rol alır.Bu nedenle hipotiroidi hastalarında A vitamini eksikliği görülmesi yaygındır.
Hayvansal gıdalardan alınan en zengin A vitamini (retinol) kaynakları hindi ciğeri, somon, balık yağı, yumurta sarısı, süt, tereyağı, peynir ve karaciğerdir.
Bitkisel kaynaklardan ise vücuda A vitamininin ön maddesi olan beta-karoten (provitamin A) alınır ve vücutta A vitaminine dönüşür. En iyi A vitamini kaynakları haşlanmış havuç, tatlı patates, kış kabağı, ıspanak, şeftali, kayısı, portakal, mandalina, limon, kavun ve mangodur.
D vitamini
E vitamini
E vitamini çok kuvvetli antioksidanlardan biri olduğu için tiroid hastalarında görülen oksidatif stresi azaltır ve bu sayede vücudu oksidatif stresten kaynaklanan hasara karşı korur. Tiroid bezi sağlığında da inanılmaz bir güce sahiptir.
Çiğ badem, somon, tereyağı, yağlı tohumlar ve bunlardan elde edilen yağlar, bitkisel yağlar (zeytin, ayçiçek ve fındık), avokado, pazı, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler E vitamini bakımından zengin kaynaklardır.
K vitamini
K vitamini ve tiroid arasında ilginç bir ilişki vardır. Tiroid hormonları K vitaminine bağlı kan pıhtılaşması sürecine etki eder ve tiroid hormonlarının az salgılandığı durumlarda kanın pıhtılaşması üzerinde negatif etkisi vardır. Hipotiroidi hastalarında kanama riski fazla iken hipertiroidi hastalarında tromboz riski yüksektir.
K vitamini yeşil yapraklı sebzeler, horozibiği (amaranth) yaprakları, karahindiba, bitkisel yağlar, sığır eti, tereyağı ve peynir, yumurta ve turşu, kefir, yoğurt, kımız, ayran ve kombu çayı gibi bazı fermente gıdalarda bulunur.
Tiroid bezi sağlığı için gerekli mineraller
Selenyum
Selenyum immun sistemin iyi bir şekilde çalışması için gerekli olan temel minerallerden biri olmasi nedeniyle tiroid hastalıklarını önlemede oldukça önemli rol oynar. Tiroid hormon metabolizmasının düzgün çalışması için temel mineraldir. T4 hormonu selenyum bağımlı enzim tarafından kan dolaşımında ve hücre içinde biyolojik olarak aktif olan T3 hormonuna dönüşür. Özellikle haşimato tiroiditi gibi hastalıklarda selenyum eksikliği daha fazla görülür.
Ayrıca, çok kuvvetli antioksidan özelliği olan selenyum vücudu oksidatif hasarlardan koruyan pek çok metabolik faaliyette de rol oynamaktadır.
Deniz ürünleri, kereviz, brezilya fındığı, et, sardalya, hindi, tavuk, susam, ayçekirdeği, soğan, sarımsak, kuru fasulye, mercimek, kaju, mantar, ıspanak, kuzu ciğeri ve yumurta selenyum bakımından zengin besinler arasında sıralanabilir.
Çinko
Çinko tiroid hormonunun sentezinde görev alır. T4 hormonunun esas hormon olan T3’e dönüşümünde rol oynayan deiyodinaz enziminin yapısında bulunur.
Çinko bakımından zengin besin kaynakları arasında yumurta, yabani somon balığı, kabuklu deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, sığır eti, chia ve susam tohumu, bulgur, karaciğer, kuru baklagiller ve arı poleni bulunur. Çinko emilimi hayvansal kaynaklı gıdalarda daha fazladır.
Demir
Besinlerle vücuda yeterince alınmadığında demir eksikliğine bağlı olarak hücre, doku ve organlara taşınan oksijen miktarında azalma meydana gelir. Demir eksikligi T4 ve T3 seviyelerini düşürerek tiroid hormon metabolizmasını olumsuz yönde etkiler ve T4’ü T3’e dönüştüren enzimi baskılar.
Beslenme ile demir alımını artırmak için karaciğer, kırmızı et, tavuk, hindi, nohut, kinoa barbunya, ıspanak, kuru kayisi, balık, yumurta gibi yiyeceklere yönelebilirsiniz.
Omega-3 yağ asitleri
Tirozin
Tiroid hastaları şayet vitamin ve mineral ihtiyaçlarını sadece günlük diyetlerinden temin edemiyorlarsa, doktorlarına danışarak, kaliteli içeriğe sahip gıda takviyeleri kullanabilirler.
Daha fazla bilgi edinmek için Tiroid Bezi Hastalıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Merhaba, harika bir derleme olmus, tebrik ederim.